Protecția mediului

Speranţe mari pentru salvarea uneia dintre comorile Banatului! În v

S-a muncit pe brânci pentru realizarea unui proiect prin care să fie gestionată una dintre cele mai spectaculoase arii turistice din Banatul de munte. Este vorba de Rezervaţia Cheile Rudăriei, locul în care se găsesc faimoasele mori pe apă din comuna Efimie Murgu judeţul Caraş Severin.
Aproape 1 milion de lei au fost investiţi pentru realizarea acestui plan de management, conceput în cadrul unui proiect pe fonduri europene, şi care se află în prezent pe masa guvernanţilor, aşteptând să fie aprobat.
O întreagă echipă a muncit vreme de 41 de luni la proiectul „Elaborarea Planului de management al ariei protejate Cheile Rudăriei“, notează reper24.ro. Conferinţa de final a proiectului a avut loc zilele trecute la Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa, cea care deţine custodia ariei protejate de importanta comunitara Cheile Rudăriei. Planul a fost trimis deja la Bucureşti şi se află pe masa Executivului.
„Obiectivul proiectului l-a reprezentat realizarea planului de management, un plan care este un instrument care în momentul în care va fi aprobat prin hotărâre de Guvern, pentru că toate planurile de management al ariilor naturale protejate vor fi aprobate prin hotărâre de Guvern, va avea o valoare de lege. Ce însemnă asta? Că toate proiectele de dezvoltare care se vor realiza în interiorul ariei naturale protejate Cheile Rudăriei sau în proximitatea acesteia vor fi reglementate pe baza acestui plan de management, unde tendinţa este aceea de a ţine un echilibru între conservarea biodiversităţii şi exploatarea resurselor naturale”, a explicat Carmen Sorescu, lector la UEM si expert in cadrul proiectului.
Dacă va fi aprobat, planul va putea atrage bani pentru salvarea şi întreţinerea rezervaţiei şi un set foarte clar de reguli vor trebui respectate în aria morilor pe apă, pentru a nu fi distruse, ci protejate. În plus se mizează pe atragerea de cât mai mulţi turişti.
Rezervaţia naturala Cheile Rudăriei este situată pe teritoriul administrativ al comunei Eftimie Murgu şi are o suprafaţă de 300 de hectare. Zona a fost declarată arie protejată încă din anul 1982, ca urmare a importanţei perimetrului din punct de vedere geomorfologic, floristic, faunistic şi mulinologic. În anul 2007, perimetrul a fost integrat în Reţeaua Europeană Natura 2000, fiind declarat sit de importanţă comunitară.
Zona este cunoscută în special datorită complexului de mori de la Rudăria, cel mai mare din sud-estul Europei.
sursa foto: lataifas.ro

http://www.opiniatimisoarei.ro/sperante-mari-pentru-salvarea-uneia-dintre-comorile-banatului-in-varful-carui-pix-sta-marea-decizie/27/12/2015